Home » Wat is het verschil tussen data verwijderen en data wissen?

Artikel

Wat is het verschil tussen data verwijderen en data wissen?

Om de veiligheid van de gegevens van jouw organisatie te beschermen, moet je gegevens effectief verwijderen of wissen van al je harde schijven (HDD), solid-state schijven (SSD) of andere datadragers. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen verwijderen en wissen? Vaak wordt gedacht dat het verwijderen van gegevens voldoende is. Maar de waarheid is dat ondanks dat je de gegevens verwijderd van je harde schijven de informatie toch nog toegankelijk kan zijn voor personen die juist géén toegang moeten en mogen hebben tot die informatie.

Vraag waardebepaling
van uw oude IT apparatuur

Wat er écht gebeurt als gegevens op een harde schijf worden verwijderd

Als je een bestand verwijdert, blijft het eigenlijke bestand behouden. Het enige dat echt wordt verwijderd, is de verwijzing (het adres) die aangeeft waar het bestand kan worden gevonden. De gegevens zelf blijven nog steeds aanwezig! Op een harde schijf staan de gegevens op een ronddraaiend plateau dat is onderverdeeld in sectoren. De gegevens worden magnetisch naar deze sectoren geschreven en toegankelijk via b.v. FAT-, MFT- of NTFS-protocollen. Deze indexen zorgen ervoor dat gegevens nog steeds herstelbaar zijn nadat je op de knop “verwijderen” hebt gedrukt.

Om gegevens op harde schijven echt onherstelbaar toegankelijk te maken en te verwijderen, is een veilige methode voor het wissen van gegevens vereist. Het overschrijven van de gegevens op de datadrager is de meest gekozen methode. Lagen met nieuwe gegevens worden over de oude geschreven en vervolgens worden ook de verwijzingen uit de indextabel verwijderd. Er zijn veel manieren om gegevens te overschrijven. Een reeks nullen of enen kan bijvoorbeeld één of meerdere keren over bestaande gegevens worden geschreven.

Gegevens wissen op een SSD

Je hebt misschien gehoord dat SSD’s moeilijker te wissen zijn dan een HDD, en ja, dat heb je goed gehoord. De reden dat SSD’s zo veel moeilijker te wissen zijn, is omdat ze gegevens willekeurig opslaan. Het maakt het echter bijna onmogelijk om te weten waar op de schijf bepaalde gegevens zijn geschreven. Bovendien bevatten SSD’s ook verborgen gebieden, evenals extra capaciteit voor het geval dat sectoren uitvallen of er meer slijtageplekken nodig zijn.

Het wissen van de gegevens op een SSD is een alles-of-niets-aangelegenheid; je kunt niet slechts één bestand wissen. In plaats daarvan moet de hele schijf worden gewist. Dit gebeurt meestal via het SE-commando, dat de elektronen vrijgeeft uit de opslagcellen van de SSD.

Veilig wissen en vernietigen van gegevens

De beste en eenvoudigste manier om gegarandeerd veilig de informatie van zakelijke datadragers te verwijderen, is door een professioneel bedrijf als CTC IT Solutions te vragen dit voor je te doen. CTC biedt zowel diensten voor dataverwijdering als vernietiging van harde schijven en SSD’s.

CTC gebruikt Blancco software voor het veilig wissen van gegevens. Blancco is een van de veiligste en grondigste beschikbare tools op de markt. Blancco wist zowel HDD’s als SSD’s veilig met behulp van drive-interfaces die op firmware gebaseerde wisopdrachten ondersteunen.

De dataverwijderingsdiensten die CTC biedt voor HDD’s en SDD’s zorgt voor de permanente vernietiging van gegevensbestanden zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de hardware zelf beschadigd wordt. Hierdoor heb je de mogelijkheid om de schijven weer zorgeloos en veilig te hergebruiken, te recyclen of te verkopen.

Harde Schijf of SSD vernietiging

Afhankelijk van jouw situatie, hardware en organisatie-richtlijnen kan het nodig zijn om harde schijven fysiek te vernietigen. Hiervoor heeft CTC een alternatieve oplossing: volledige fysieke vernietiging bij jou op locatie met onze mobiele schredder of in ons service-center in Nieuwegein.

Het voordeel dat CTC naar je toe komt en jouw schijven op locatie vernietigd is dat je minder hoeft voor te bereiden en tegelijkertijd meer toezicht hebt op het vernietigen van de harde schijven. Onze mobiele schredder kan elke harde schijf verpulveren tot deeltjes ≤ 320 mm2, zodat niemand nooit meer toegang heeft tot je bedrijfsgegevens.

Aantoonbaar met een vernietigings- en/of verwijderingscertificaat

Bij al onze dataverwijderings-services krijg je een vernietigings- en/of verwijderingscertificaat en een gespecificeerde lijst van wat er is vernietigd. Dit geeft jou de zekerheid dat je de gegevensbeschermingswetten zoals AVG aantoonbaar naleeft en maatregelen hebt genomen om datalekken te voorkomen.

Harde schijven veilig laten vernietigen?

Vraag dan nu een offerte aan!

Harde schijven veilig laten vernietigen?

Vraag dan nu een offerte aan!